weekend cu Tudor Chirilă – Vocea României

Tudor Chirilă este Vocea României mult mai mult decât altele – sensibile nu doar la cotidian, dar și la marile teme sociale, cântecele lui, cu Vama Veche sau cu Vama nouă, au marcat câteva generații.

Textul piesei “Declar pierdută țară”, de pe albumul “2012”, trebuie așezat în lista manifestelor din noiembrie 2015 – iar trupa, pe lista organizațiilor societății civile.


Trupa VAMA, cu piesa Declar Pierdută Țară, la Vocea Romaniei – Semifinala 2015

Reflecții, pe blogul personal al artistului, pe marginea piesei:

Astăzi a trebuit să verific o listă cu fapte de corupție, privatizări frauduloase, condamnări și tot felul de evenimente care în ultimii douăzeci de ani au transformat România în ceea ce este ea acum (alegeți voi definiția). A fost o listă întocmită din titluri de ziar începând cu anii ’90 care ar fi trebuit să încapă într-un filmuleț de trei minute. Nu ajung nici măcar trei ore ca să poți acoperi tot ce am citit eu. Este absolut de neconceput cât s-a furat în această țară, la fel cum de neconceput este că o gloată incultă, lipsită de inteligență, posesoare doar a unui instinct animalic de pradă a semenilor, a putut să conducă România timp de peste 20 de ani. Te uiți peste lista asta și te întrebi unde ai fost în toți anii ăștia, ce fel de somn ai dormit încât să nu fi auzit galopul hoardelor care jefuiau totul în jurul tău? Unde?