#companiiremarcabile: Banca Transilvania, a treia din România

Banca Transilvania (BT), cea mai mare instituţie de credit cu capital românesc, cu o capitalizare bursieră de peste 7 mld. lei, a finalizat, după opt luni, preluarea Volksbank, ajungând la active de circa 44 mld. lei, 2,2 milioane de clienţi şi 7.300 de angajaţianunță ZF.

Banca Transilvania este acum pe locul trei în sistemul bancar. Dar, prin preluarea Volksbank, “banca de la Cluj” se apropie de numărul doi de pe piaţă, BRD-SocGen. După primele nouă luni din 2015, grupul Banca Transilvania (inclusiv Volksbank) avea active de 44 mld. lei, în timp ce BRD-SocGen avea active de 47,5 mld. lei la nivel de bancă şi 48,5 mld. lei la nivel de grup.

În mesajul comun dat cu ocazia anunțării integrării Volksbank, Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al BT, și Ömer Tetik, directorul general al băncii, au precizat că “rămân cu picioarele pe pământ”:

“Ca echipă, ca bancă, deși acum avem o ală dimensiune, vom rămâne cu picioarele pe pământ și vom fi responsabili și raționali în tot ceea ce facem. Vom fi în continuare îndrăzneți, inovatori, optimiști, dar în același timp prudenți la provocările mediului de business, care este volatil și dificil nu doar în România, cât și la nivel internațional.

Credem în rolul și în misiunea noastră, ca bancă românească, de a sprijini economia locală și antreprenoriatul românesc și toate eforturile noastre vor fi îndreptate în această direcție. Ne propunem să devenim nu doar mai eficienți, ci și parteneri mai buni pentru clienții noștri.

Povestea merge mai departe.”

Nota RR2.0: Ce bune ar fi fost o Banca Muntenia și o Banca Moldova, în top 5.

plus

Buisness Magazin (nr. 45/ 2015): Personalitatea anului: Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania

În urmă cu 23 de ani, pe malul Someşului, 13 oameni începuseră să construiască în două camere înghesuiteun vis al unui antreprenor. La începutul lunii decembrie 2015 şi la un an distanţă de cea mai curajoasă tranzacţie din bankingul românesc, Horia Ciorcilă stă în sediul din Băneasa al instituţiei care s-a aşezat pe locul al treilea în topul băncilor româneşti, de unde coordonează 6.000 de angajaţi, peste 2 milioane de clienţi, 600 de sucursale şi povesteşte despre deciziile care l-au făcut personalitatea anului 2015.